Pahantorjuja – uurros kivessä

Vihdin elokuvajuhla saa nimensä Vihdin Jokikunnalta löytyneestä, satoja vuosia vanhasta Pahantorjuja-kivestä, johon kaiverretun symbolin uskottiin pitävän pahat voimat loitolla.


Kuva: Leila Kuittinen

Vihdin Jokikunnalta, Vanjoen rantapenkereellä sijainneen vanhan ladon kivijalasta, löytyi 1960-luvun puolivälissä kivi, johon oli uurrettu omalaatuinen “tikku-ukon” kuva. Kivi nimettiin Pahantorjuja -kiveksi. 

Sitä, kuka, miksi ja milloin kuvion kiveen hakkasi, ei tiedetä. Kiveen hakatun kuvion uskotaan kulkeutuneen Vihtiin 1300-luvulla alueella liikkuneiden novgorodilaisten mukana. Samantapaisia kuvia seuraamalla päädytään kauas itään, aina Bysanttiin, Syyriaan ja Egyptiin, varhaiskristillisille ajoille, ensimmäiselle vuosituhannelle. 

Jokikunnan kiven kuvio sisältääkin paljon kristilliseksi tulkittavaa symboliikkaa. Oletettavaa on ettei kivenuurtaja sitä tuntenut. Me jälkipolvet voimme ounastella, että kuvantekijä lienee uskonut tekemällään kuvalla olevan voimaa, joka on varjellut hänen perhettään, sukuaan, taloaan ja omaisuuttaan. Tai ehkä se on suojellut erityisesti karjaa ja satoa. Merkin uurtajan käsissä kansanusko ja kristillisyys ovat sekoittuneet.

Pahantorjuja on erityisesti suojellut sitä ympäröivää kylää, kaunista ja vaurasta Jokikuntaa. Vuosien mittaan kuviota on käytetty monin tavoin myös muualla Vihdissä, muun muassa kunnan mitalissa ja Vihdin museon tuoteperheessä, kuten korona-ajan tunnuksessa, kankaisessa kasvosuojassa. Kuvio on innoittanut myös raanujen, sukkien, lapasten ja villapaitojen tekijöitä.

Pahantorjuja-kivi on nykyään nähtävillä Vihdin museossa, johon se siirrettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Lähteet: Jokikunta.fi, Vihdin museo, haastattelu.